Heelsumse Veld niet alleen lastig voor paratroopers...

13 mannen hebben vrijdag 22 juni op het Heelsumse Veld, tijdens het ABN AMRO Golftoernooi voor medewerkers de eer van de GolfClub ABN AMRO met wisselend succes hooggehouden. Sommige spelers vielen in de prijzen, al was dat voor één van ons een pleister op een diepe wonde.

Heelsumse Veld staat niet te boek als een moeilijke baan. Met een sloperating van 118 en een courserating van 70,4 bij een par van 72, krijg je als speler niet meer en soms zelfs minder slagen dan je exacthandicap. Dat is altijd even slikken voor de gemiddelde golfer, die stilletjes rekent op een paar slagen extra. Het is helemaal vervelend als blijkt dat de baan in de praktijk veel moeilijker speelt dan de ratings doen geloven. Heelsumse Veld Rood/Blauw telt ruim 6 km vanaf de medaltees en is een baan zonder bomen met een bijna links aandoende atmosfeer: ondulerende fairways, diepe bunkers en aan weerszijden van de fairway meedogenloos "gras", dat de naam rough eigenlijk niet verdient. Zij die het konden weten spraken over Kennemerse toestanden. Als je al je bal in het hoge gras, de heideplanten en andere aanverwante narigheid vindt, dan krijg je hem er meestal niet fatsoenlijk uit, met als gevolg veel meer slagen dan je lief is. In combinatie met een lage playing handicap leidt dat al gauw tot bescheiden scores.

Het toernooi werd afgewerkt in drie categorieën. In de hoogste categorie hcp 0-19 traden drie spelers namens GCAA in de strijd. Van hen hield Piet Bezemer de eer het hoogst met een vierde plaats. Titelverdediger Jaap Broek eindigde een illusie armer in de grauwe middenmoot en Dick Zeelenberg sloot de rij in de eerste categorie.

In de tweede categorie was de club ruim vertegenwoordigd met zeven spelers. Beste GCAA speler was hier Hans Dirk Bakker die de overwinning op de laatste hole aan een andere speler moest laten, en daar danig de pest over in had. Met 34 stablefordpunten en dus maar één streep (...) leverde hij een prima prestatie en trots nam hij de parafernalia behorend bij de eerste troostprijs in ontvangst. Ger de Snoo, Boudewijn Liesker en Peter Huizinga kwamen met een gemiddelde score over de meet. René van Geldorp, Joop Rodenburg en last bust not least Ruud Schreurs lieten weten voor volgend jaar een iets meer vergevingsgezinde baan op prijs te stellen.

Tenslotte was GCAA in de senioren categorie vertegenwoordigd door drie "eminences grises". Fred Beijdorff wist met zijn beheerste en van course management doordesemde spel beslag te leggen op de tweede plaats. Met de van hem bekende humor nam hij de prijs en bijbehorend aandenken "bevend" in ontvangst. Evert Groot eindigde verdienstelijk als vierde en Solly Abed zag een offday beloond worden met net niet de laatste plaats in de categorie van de zeer sterken.

Als er volgend jaar nog zoiets als ABN AMRO bank bestaat, zullen de prijswinnaars in de drie categorieën hun uiterste best doen om weer een mooi toernooi uit de fairway te stampen. Wellicht dat er dan wat meer medewerkers van AAB bereid zijn aan te haken bij deze waardevolle traditie.